miercuri, 9 mai 2012

Glicina

Proprietati fizice
  •    Este un lichid incolor, cu gust dulce cristalin solid;
  •      Este produsa industrial prin tratarea acidului cloroacetic cu amoniac;
  •   Are puncte de topire foarte ridicate: 233 °C;
  •    Are caracterul amfoter si punct izoelectric(6.06);
  •     Este usor solubila in apa, etanol, piridina, insolubila in solventi organici. 
Utilizari
  •      Este esentiala pentru dieta umana;
  •   Este ca un precursor de proteine, produse naturale;
  •       In unele aplicatii farmaceutice, cum ar fi injectii intravenoase, in cazul in care puritatea depaseste adesea minime necesare sub denumirea de clasa a USP;
  •        Este folosita ca aditiv in hrana pentru animale, iar pentru om glicina este vanduta ca indulcitor/potentiator de gust. Suplimentele alimentare si proteinele baute contin glicina;
  •    Se foloseste in tratamentul disfunctiilor glandei hipofize si, pentru ca poate furniza cantitati suplimentare de creatina (importanta pentru activitatea muschilor), a dat rezultate in tratamentul distrofiilor musculare progresive;
  •    Serveste ca un agent de amortizare in analgezice, antiperspirante, produse cosmetice si toaleta;
  •       Glicina sau derivatele sale sunt utilizate in productia buretelui de cauciuc, ingrasamintelor, metalelor complexe;
  •      Este un intermediar in sinteza multor produse chimice, cum ar fi: fabricarea erbicidului glifosat care este utilizat pentru a ucide buruienile, erbicidului forestier.

Formula chimica a glicinei: C2H5NO2


                    Formula structurala a glicinei                       Structura 3D a glicinei   

Un comentariu: