Proprietati
fizice
- Este un lichid incolor, cu gust dulce cristalin solid;
- Este produsa industrial prin tratarea acidului cloroacetic cu amoniac;
- Are puncte de topire foarte ridicate: 233 °C;
- Are caracterul amfoter si punct izoelectric(6.06);
- Este usor solubila in apa, etanol, piridina, insolubila in solventi organici.
Utilizari
- Este esentiala pentru dieta umana;
- Este ca un precursor de proteine, produse naturale;
- In unele aplicatii farmaceutice, cum ar fi injectii intravenoase, in cazul in care puritatea depaseste adesea minime necesare sub denumirea de clasa a USP;
- Este folosita ca aditiv in hrana pentru animale, iar pentru om glicina este vanduta ca indulcitor/potentiator de gust. Suplimentele alimentare si proteinele baute contin glicina;
- Se foloseste in tratamentul disfunctiilor glandei hipofize si, pentru ca poate furniza cantitati suplimentare de creatina (importanta pentru activitatea muschilor), a dat rezultate in tratamentul distrofiilor musculare progresive;
- Serveste ca un agent de amortizare in analgezice, antiperspirante, produse cosmetice si toaleta;
- Glicina sau derivatele sale sunt utilizate in productia buretelui de cauciuc, ingrasamintelor, metalelor complexe;
- Este un intermediar in sinteza multor produse chimice, cum ar fi: fabricarea erbicidului glifosat care este utilizat pentru a ucide buruienile, erbicidului forestier.
Formula
chimica a glicinei: C2H5NO2
Formula structurala a glicinei Structura 3D a glicinei
Multumesc m-au ajutat mult informatiile
RăspundețiȘtergere